מדיניות אי הפללה בשימוש סמים, תפסו אותך? יש לך סיכויים לצאת מזה!
מדיניות אי הפללה בשימוש סמים – מה המשמעות?
אזרח ללא עבר פלילי שייתפס בפעמים הראשונות עם כמות קנאביס שלא עולה על 15 גרם, יוכל לשלם קנס מבלי שייפתח נגדו תיק פלילי בגין עבירות סמים. בתחילת שנת 2017 אישרה הממשלה את הרפורמה של השר לביטחון פנים "גלעד ארדן", לגבי מדיניות אי הפללה בשימוש עצמי של סמים בארץ.
השינוי לא אומר כי שימוש בסמים קלים יהיה כעת מותר, אלא מי שייתפס בפעמיים הראשונות עם כמות קנאביס שלא עולה על 15 גרם, יוכל לשלם קנס מבלי שייפתח נגדו תיק פלילי בגין עבירות סמים.
יציאה מההליך ללא רישום פלילי
משמעות המדיניות חדשה של חוקים וסנקציות היא שלא ייפתח תיק פלילי למשתמשים בסמים קלים שייתפסו בביצוע עבירה ראשונה ושנייה, ומי שייתפס בפעמיים הראשונות עם קנאביס לשימוש עצמי בכמות של עד 15 גרם, ויסכים להודות בביצוע העבירה, יוכל לצאת מההליך ללא רישום פלילי, אלא יידרש לשלם קנס בסך 1,000 שקלים בגין עבירה ראשונה וקנס כפול בסך 2,000 שקלים בגין עבירה שנייה.
נגד אדם שייתפס בפעם שלישית עם כמות קנאביס שלא עולה על 15 גרם, תיפתח חקירה והתיק יועבר למשטרה בהתאם לראיות. ניתן יהיה לסגור את התיק במסגרת הסדר מותנה, שיכלול סנקציות שונות, כגון: קנסות נוספים, שלילת רישיון נהיגה ושלילת רישיון נשק. בביצוע עבירה רביעית ומעלה, יתקיים הליך פלילי רגיל בהתאם לשיקול המשטרה.
לפי מדיניות זו, אדם בעל רישום פלילי על החזקת סמים לשימוש עצמי, לא יזכה להקלה בהתאם לרפורמה, והחל מהפעם הרביעית שבה הוא ייתפס על עבירת סמים, יוגש נגדו כתב אישום והוא יחויב להפליל את עצמו ולהודות באשמה בעבירה שעלולה להוביל לעונשים חמורים יותר, כולל עונש מאסר בפועל. העונש המרבי על החזקה ובשימוש סמים, על פי פקודת הסמים המסוכנים, הוא שלוש שנות מאסר לצד קנס כספי. כאשר מדובר בעבירות חמורות יותר כמו סחר בסמים, העונש יכול להגיע עד 20 שנות מאסר כולל קנס כספי גבוה.
עם זאת, עורך דין פלילי, העוסק בעבירות סמים יכול לנסות להגיע להסדר טיעון עם התביעה ובכך לנסות למזער את הנזקים ולהפחית את העונש.
מדיניות אי הפללה של קטינים
בעבירת החזקת סמים לשימוש עצמי של קטינים, בפעם הראשונה שביצע קטין את העבירה, הוא יופנה במסגרת שירות המבחן במשרד הרווחה לטיפול באחת העמותות לנפגעי סמים וישלים הליך טיפולי תמורת אי רישום פלילי.
אם הקטין יסרב לקבל טיפול, הוא יופנה להליך פלילי בהתאם לשיקול המשטרה. בעבירה שנייה של קטין התיק יעבור ליחידת הסדר מותנה במשטרה וניתן יהיה לסגור אותו בהסדר מותנה, הכולל קנס או סנקציה אחרת. בעבירה שלישית ומעלה יתקיים נגד הקטין הליך פלילי רגיל, הכולל הגשת כתב אישום בהתאם להמלצות המשטרה. למרות מדיניות אי הפללה, אין שינוי במתחם הענישה ופקודת הסמים המסוכנים עדיין אוסרת על שימוש, החזקה, ייצור, ייבוא, סחר או הפקה של כל סוגי הסמים המופיעים ברשימת הסמים המסוכנים, כך שגם קנאביס וחשיש עדיין אסורים לשימוש והחזקה, גם אם מדובר בשימוש עצמי וכמות מועטה, אלא אם המשתמש קיבל אישור או רישיון רפואי מיוחד לכך.
כמו כן, מדיניות אי הפללה לא תתקיים כאשר לצד השימוש בסמים החשוד ביצע עבירות נלוות אחרות, כך למשל, אם חשוד שנעצר על ידי המשטרה ינסה להשליך את הסמים, הוא עלול להיות מואשם גם בעבירה של שיבוש הליכים או העלמת ראיות, וגם אם מדובר בעבירה ראשונה או שנייה ייפתח הליך פלילי רגיל.
זומנת לחקירה במשטרה?
זומנת למתן עדות?
קבלת כתב אישום?
מחפש עורך דין פלילי?