האם ניתן להסגיר אדם לישראל בגין עבירות מיסים?
הסכם הסגרה הינו הסכם אשר מהווה למעשה הליך בו מדינה מסוימת מבקשת ממדינה אחרת להסגיר לשורותיה אדם אשר הינו חשוד, נאשם או מורשע בפלילים. בהתאם ליחסים משפטיים בינלאומיים בין מדינות, גם הסכמי הסגרה נעשים על בסיס אמנה משותפת. בישראל, החוק אשר מאפשר הליכים כגון דא הינו חוק ההסגרה. מדובר בחוק אשר נכנס לתוקפו בשנת 1954. חוק ההסגרה קובע את התנאים מבחינת הסגרת אדם מישראל למדינה אחרת:
- בין המדינה המבקשת לבין ישראל קיים הסכם הסגרה.
- ההסגרה מבוקשת מחמת עבירה אשר דינה בישראל עומד על שנה אחת לפחות.
- מדינת ישראל לא תסגיר אזרח ישראלי אלא אם האחרון דרוש להעמדה לדין במדינה הזרה או שהמדינה המבקשת התחייבה להחזיר את האחרון לישראל לשם ריצוי עונשו.
לא רק בגלל כתב אישום
חשוב להדגיש כי ניתן להביא להסגרתו של אדם גם מבלי שהוגש כנגד האחרון כתב אישום במדינה המבקשת את ההסגרה. הלכה פסוקה היא כי התכלית אשר מקופלת מאחורי חוק ההסגרה קובעת כי מטרתו של החוק הנ"ל הינה לאפשר לברר את אשמתו של פלוני מבחינה פלילית. אכן, הגשת כתב אישום מהווה חלק בלתי נפרד מהליך בירור זה. עם זאת, חוק ההסגרה מכיר בכך שהליך בירור האחריות הפלילית יכול להתחיל אף עובר להגשת כתב האישום. הנשיא (בדימוס) אהרון ברק, התייחס לכך בקובעו כי חוק ההסגרה מהווה למעשה "מכשיר משפטי" לצורך שיתוף פעולה בינלאומי במסגרת המלחמה הגלובאלית בפשיעה. הנשיא ציין כי אם חוק ההסגרה היה מאפשר הליכים מכוחו רק על בסיס כתב אישום, כי אז שיתוף הפעולה היה עלול להיות מרוקן מתוכן.
לא אחת, אזרחים ישראלים "מוחזרים" למדינה על בסיס הסגרה. בדרך כלל, עסקינן באזרחים אשר רובצים כנגדם אישומים פליליים חמורים כגון התעללות בילדים (אליאור חן), רצח (משה בן איבגי - רוצח נהג המונית דרק רוט ז"ל), שוחד ושחיטות (השופט לשעבר, דן כהן) וכדומה. לאחרונה, הצטרפו לרשימת העבירות "המכובדת" הזו גם עבירות מיסים. אהרון בראשי, אשר היה מבוקש בישראל בגין עבירות מס בשיעור של 17.5 מיליון שקלים, יוסגר לישראל לאחר שנמלט לארצות הברית. מדובר בפעם הראשונה בתולדות המדינה בה עבריין מס נמלט ישוב לישראל במסגרת שיתוף פעולה בין המדינות.
נמלט מישראל, נתפס במיאמי
משרד המשפטים טוען כי בראשי התחמק במשך שנים מתשלום מע"מ ומס הכנסה בסך כולל של כ-17.5 מיליון שקלים. מדובר בעבירות אשר בוצעו על ידי האחרון במשך כ-14 שנה, בין השנים 1997-2011. במהלך סוף השבוע האחרון (21.12), בראשי הועבר לישראל וזאת לשם העמדתו לדין בגין עבירות המיסים המדוברות.
כאמור, בראשי נמלט מישראל בשנת 2003 ובמשך שנים המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה ניסתה להביא להסגרתו. לאחרונה, הוא אותר בארצות הברית. כפי שצוין לעיל, הליך הסגרתו של בראשי לישראל הינו ההליך הראשון מאז ומעולם בו חקירה של רשויות המס במדינה מצליחה להביא להסגרתו של נאשם. יש להדגיש כי בראשי עזב את ישראל לאחר שכבר הוגש כנגדו כתב אישום בגין העבירות נשוא ההסגרה.
בנובמבר 2012, בעקבות חקירה בינלאומית מאומצת, בראשי אותר במיאמי, פלורידה. במהלך הדיונים בנוגע להסגרתו, בראשי הסכים לחזור מרצונו לישראל. כמו כן, בית המשפט השלום בירושלים הרשיע את האחרון במסגרת הסדר טיעון שנחתם עימו. הסגרתו של בראשי התאפשרה נוכח שיתוף פעולה יוצא דופן של גורמים שונים כגון פרקליטות מחוז ירושלים, המחלקה הפיסיקאלית בפרקליטות המדינה, רשויות האכיפה בארה"ב וחוליית האינטרפול במשטרת ישראל. בית המשפט השלום בירושלים ידון מחר (ב', 24.12) בטיעונים לעונש.
זומנת לחקירה במשטרה?
זומנת למתן עדות?
קבלת כתב אישום?
מחפש עורך דין פלילי?