חקירת קטין בהליך פלילי
על פי המשפט הפלילי בישראל, קטינים אשר טרם מלאו להם 12 שנים, אינם נושאים באחריות פלילית למעשיהם. במילים אחרות, משטרת ישראל אינה יכולה לעצור קטין בגילאים אלו, לא ניתן להעמידו לדין בבית המשפט ואי אפשר להעניש אותו על מעשיו. עם זאת, קטינים מעל גיל 12 נושאים באחריות למעשיהם, אך באופן מוגבל לעומת בגירים.
הזמנת קטינים לחקירה, אימתי?
קטינים יכולים להיות מזומנים לחקירה משטרתית בשלושה אופנים שונים. במקרים בהם קטין עוכב או נעצר לאחר חשד לביצוע עבירה (לדוגמא, הסתובב ברחוב עם סכין ללא סיבה). כמו כן, המשטרה רשאית לבקש מקטין להתלוות אליה לאחר ביצוע חיפוש בביתו (לדוגמא, בעבירות סמים). כמו כן, משטרת ישראל יכולה לזמן קטין לחקירה באמצעות שיחת טלפון. החוקרים אשר יבצעו את החקירה, הלכה למעשה, הינם מומחים לחקירת ילדים ועבירות נוער.
נוכחות הורים בחקירה
על פי החוק, קיימת חובה לנוכחות הורי הקטין במהלך החקירה, כל אימת שלא מלאו לנחקר 14 שנים. עם זאת, הקטין רשאי לערוך את החקירה ללא הוריו בהתאם לבקשה מטעמו. במקרים בהם החוקרים מצביעים על חשש סביר לפגיעה בהליך החקירה, במידה וההורים ימצאו בחדר, קיימת עילה לחקירת הקטין בגפו. כמו כן, חקירת קטין המתבצעת בסמוך לדבר העבירה הנטענת, יכול שתיעשה שלא בנוכחות הוריו. במקרים בהם הקטין מעל גיל 14, לא קיימת חובה לאפשר לו להיחקר בנוכחות הוריו ואין צורך בטעם מיוחד על מנת לחקור אותו לבדו.
לאחר החקירה
בתום חקירתו, קיימות מספר אפשרויות המשך לגבי הקטין. אפשרות ראשונה הינה שחרורו לביתו לאחר חתימה על טופס אזהרה. במקרים אלו, הקטין מודה למעשה בביצוע העבירה אך הוא מעניק התחייבות כי לא ישוב על מעשיו אלו בעתיד. כמו כן, הקטין חותם שהוא מודע לעובדה כי פרטים אלו יועברו בהתאם הצורך לשירות המבחן. במקרים חמורים יותר, הקטין ישחורר לביתו בתנאים מגבילים (לדוגמא, צו הרחקה, מעצר בית וכדומה). מטרתם של תנאים אלו הינה למנוע מהקטין לשבש הליכי חקירה, או להרחיק אותו מגורמים עבריינים. כמו כן, לעיתים נדרש הקטין להפקיד ערבות כנגד הופעתו לחקירה נוספת או לדיון בבית המשפט.
האפשרות האחרונה והבלתי סבירה ביותר הינה מעצרו של הקטין. המשטרה רשאית להורות על מעצרו של הקטין עד להבאתו בפני שופט. חוקרים ינקטו בגישה זו כאשר קיים חשש מהותי כי הקטין יפגע בו, בעצמו, או בהתאם לחומרת העבירות.
נוכחות עורך דין במהלך החקירה
בדומה לנחקרים בגירים, לא קיימת חובה לנוכחות עורך דין במהלך חקירת נחקרים קטינים. עם זאת, הקטין רשאי לבקש זאת והחוקרים יכולים לאשר נוכחות בא כוחו במסגרת החקירה. עם זאת, חובה על משטרת ישראל לאפשר לקטין להיוועץ עם עורך דין פלילי בטרם הוא מוסר עדות במשטרה. שימו לב, קיימת חשיבות רבה לעדות זו במשטרה, ועל כן מומלץ בהחלט להשתמש בזכות זו.
זומנת לחקירה במשטרה?
זומנת למתן עדות?
קבלת כתב אישום?
מחפש עורך דין פלילי?