עבירות הונאה
הונאה הינה עבירה אשר ניתן לעבור אותה במגוון דרכים והיא נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר בספר החוקים. בתי המשפט, המחוקק והמשטרה, פועלים רבות על מנת למנוע עבירות הונאה ולהביא את העבריינים לדין. פעמים רבות עבירות הונאה מתבצעות במגזר העסקי וזאת כאשר מדובר בהונאה כלכלית. פעמים רבות עבירות הונאה מבוצעות בתום לב ועל ידי אנשים נורמטיביים ללא עבר פלילי. לדוגמא, צעיר אשר מזייף תעודת זהות על מנת להיכנס למועדון ריקודים או מתמחה במשרד עורכי דין על סף סיום התמחות שמציג עצמו כעורך דין בעל רישיון מלשכת עורכי הדין.
בבוא בית המשפט להכריע ולגזור את דינו של נאשם בעבירות הונאה, עומדים לנגד עיניו של השופט שלושה גורמים עיקריים - המבצע, הנפגע ונסיבות המקרה. בהחלט ייתכן כי אדם נורמטיבי ללא עבר פלילי אשר מיוחסת לו עבירה הונאה יזכה בהקלה בעונשו. לעיתים, ניתן יהיה להסתפק בקנס כספי בלבד. מיותר לציין כי מומלץ בהחלט להתייעץ בהקדם עם עורך דין פלילי אשר יוכל לסייע ולהכווין את הנאשם בעבירות הונאה.
חקירתן של עבירות הונאה, וההתחקות אחריהן, הינה עניין מורכב הדורש מהמשטרה מומחיות מיוחדת. שני גופים מרכזיים עוסקים בעבירות אלו – היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) במשטרת ישראל, והיחידה לפשיעה כלכלית בפרקליטות. גופים אלו מורכבים מרואי חשבון, כלכלנים, משפטנים, אנשי מדעי המחשב ועוד. להלן מספר דוגמאות לקטגוריות עבירות הונאה:
קשר להונות – קשר להונות הינו בעל שלוש מטרות – קשר להונות את הציבור או כל אדם, קשר להשפיע בהונאה או במרמה על מחיר שוק של מוצר הנמכר בפומבי, וקשר לסחוט מאדם נכס. העונש העומד בצידה של עבירה זו הינו עד שלוש שנות מאסר.
הונאת נושים – במקרים בהם חייב מתחמק מהנושים תוך התנהלות בחוסר תום לב, ייתכן ומדובר בניסיון להונות. לדוגמא, הונאה יכולה להיות על ידי הברחת נכסים או העברתם לאחר. כמו כן, מכירה או סילוק של נכסים בטרם ניתן פסק דין או צו לטובת הנושים יכולים להיות אף הן בסיס להרשעה בהונאה. הונאת נושים הינה עבירה אשר העונש בצידה הוא עד שלוש שנות מאסר.
התחזות לאדם אחר או לבעל תעודה – התחזות של אדם לאחר או לבעל תעודה הינה תופעה מוכרת בדין הפלילי. אנשים רבים מתחזים לבעלי מקצוע וזאת על מנת לזכות ברווחים כספיים, כבוד, מעמד וכדומה. דוגמאות לכך ניתן לראות בהתחזות לרופאים, לרואי חשבון, יועצי מס, עורכי דין וכדומה. ישנם מקרים בהם אדם מציג עצמו בתור אחר, בין אם מדובר באדם חי או מת, וזאת במטרה להונות את הציבור או כל אדם. הונאה מסוג זה לא חייבת להיות במילים והיא יכולה להתבצע על ידי התנהגות או בשתיקה. התחזות לאדם אחר הינה עבירה אשר בצידה עונש מאסר של עד שלוש שנים. התחזות לבעל תעודה יכולה לגרור עונש של עד חמש שנות מאסר.
להלן מעשים פליליים אשר עלולים להיחשב כהונאה:
הונאה בעזרת זיוף – זיוף תעודות, גניבת זהות, זיוף חתימות לשם שליטה ברכוש וכדומה.
פרסום שקרי – מכירה של מוצר באמצעות תיאור שיקרי (לדוגמא, הצגת מוצר תוצרת סין כמוצר תוצרת גרמניה), פרסום מפתה בנוגע למחיר מסוים והצגת מחיר אחר בבית העסק, תליית מודעות שונות המתגאה בהישגים שלא הושגו ועוד.
הונאת ממון – חיוב שיקרי, הונאת פונזי, תשלום בעבור סחורות או שירות ללא כוונה לספקם, וכדומה.
מעילה – ניצול אמון מיוחד על מנת לזכות ברווחים או טובות הנאה.
זומנת לחקירה במשטרה?
זומנת למתן עדות?
קבלת כתב אישום?
מחפש עורך דין פלילי?