בדיקת פוליגרף במשפט הפלילי - האם קביל או לא?
מכשיר הפוליגרף הומצא בשנות העשרים של המאה העשרים, בארצות הברית. המכשיר בודק מספר מדדים פיזיולוגיים של הנבדק בעת ביצוע חקירה למטרות שונות, החל ממקומות עבודה הממיינים את עובדיהם וכלה בחקירות פליליות של רצח או אונס. בדיקת הפוליגרף ותוצאותיה מתבססות על ההנחה שכאשר אדם משקר מתרחשים בגופו שינויים פיזיולוגים בלתי נשלטים, כמו: שינויים בדופק, עלייה בלחץ הדם, שינוי במערכת הנשימה ושינויים במוליכות החשמלית של העור. דיוק מכשיר הפוליגרף מוערך בכ-90%, כלומר טעות אחת על כל עשר בדיקות. זהו חסרונו הגדול ביותר. כיום, נמצאת בדיקת הפוליגרף בשימוש נרחב מאוד, גם בקרב הציבור הרחב [משרדי חקירות, למשל] וגם בקרב המשטרה.
הבדיקה עצמה מתנהלת על ידי חיבור הנבדק לאביזרי חישה- שני ערוצים לבדיקת הנשימה, ערוץ לבדיקת מוליכות חשמלית של העור וערוץ למעקב אחר לחץ הדם והדופק. לאחר מכן, נשאל הנבדק מספר סדרות של שאלות; בסיום הבדיקה מפענח החוקר את התוצאות ומעביר אותן לגורמים הדרושים.
בדיקת פוליגרף – תוקף במשפט הפלילי ושימוש בהליכי חקירה
בדיקות פוליגרף מבוצעות על ידי משטרת ישראל לחשודים בעברות שונות- קלות, כמו מעילה ועד עבירות חמורות כמו רצח. בישראל, לבדיקת פוליגרף אין תוקף במשפט פלילי עקב אחוזי הדיוק של המכשיר. אולם עדיין ישנן ישויות ממשלתיות אשר עושות שימוש קבוע בפוליגרף, לדוגמא, חוק השב"כ מאפשר לשירות הביטחון הכללי לערוך בדיקות פוליגרף לצורך סינון בטחוני. בניגוד למשפט הפלילי, בדיקות הפוליגרף קבילות במשפט האזרחי בלבד ובתנאי ששני הצדדים הסכימו על כך מראש. אולם, על אף חוסר הקבילות במשפט הפלילי, מכשיר הפוליגרף מהווה כלי עזר מבוקש בהליכי החקירה הפלילית.
בדיקת פוליגרף מותנית באישור הסכמתו המוקדמת של הנבדק. כמו כן, בעת חקירה פלילית יש תיאום בין הנבדק לחוקר לגבי השאלות שיישאלו ובאילו מילים יישאלו שאלות אלו. התרגשות החשוד אינה מפריעה לתוצאות הבדיקה משום שהמדדים הפיזיולוגיים של הבדיקה עוברים השוואה לנתונים פיזיולוגיים של אותו נבדק ולא של מישהו אחר. בהליך החקירה הפלילית ניתן להשתמש בפוליגרף לבדיקת פרטי חקירה מוכמנים, הכוונה היא לסוג נשק, לבוש, או פרטים אחרים הידועים רק לאדם שבאמת ביצע את הפשע. במהלך הבדיקה מוצגים פרטים מסוימים לנבדק יחד עם פרטים אחרים דומים כדי לאמת את גרסת החשוד- שכן אם לא ביצע את העבירה לא ידע, בעצם, מהו הפריט המבוקש.
ביפן, משתמשים בשיטת בדיקת פרטי חקירה מוכמנים בעיקר בעת חקירת פשעים חמורים כמו רצח או אונס. בודק הפוליגרף עצמו מצטרף לחוקרים לזירת הפשע ובוחר את הפרטים המתאימים ביותר לבדיקה, לכן, ביפן, בדיקות פוליגרף של פרטי חקירה מוכמנים קבילים בבית משפט. לסיכום, ניתן לומר כי על אף חוסר הקבילות המשפטית-פלילית של בדיקת הפוליגרף, היא עדיין משמשת כאמצעי יעיל בהליכי החקירה הפלילית והיא עשויה להסיר ספק מכיווני חקירה שונים, לסנן חשודים, במידה ומדובר בפשע מרובה חשודים ולסייע בחקירת פריטים מוכמנים.
זומנת לחקירה במשטרה?
זומנת למתן עדות?
קבלת כתב אישום?
מחפש עורך דין פלילי?