קשירת קשר לביצוע פשע - מהי?
בחוק העונשין יש הבחנה בין שלב ביצוע העבירה בפועל, לבין שלב ההכנה שמתרחש טרם הוצאת העבירה לפועל. בשלב זה, מתעוררת בעיה להעניש את האדם. זאת משום שכל עוד התכנון לא יצא לפעול, ניתן לבטל את התוכנית והאדם יכול לחזור בו מביצוע העבירה. עם זאת, במקרים מסוימים יהיה זה מוצדק להעניש אדם למרות הימצאותו בשלב ההכנה. זאת כאשר ההתנהגות במסגרת מעשים אלו היא מסוכנת בפני עצמה. דוגמא לכך היא בקשירת קשר לביצוע פשע. מדובר בשלב טרום ביצועי, בו מתבצע תכנון של העבירה ובמסגרתו, האדם קושר קשר עם אדם אחד או יותר.
העבירה קבועה בסעיף 499. היא חלה על הקושר קשר עם אדם לעשות מעשה פשע או עוון בישראל או במקום שמחוץ לישראל, והמעשה הוא עבירה גם לפי דין המקום הזר. במידה והעבירה שלשמה נקשר הקשר היא מסוג פשע, קרי עבירה שנקבע לה עונש חמור ממאסר למשך שלוש שנים, דין המורשע יהיה שבע שנות מאסר. לחלופין, העונש הקבוע לצד אותה עבירה, לפי העונש הקל מבין השניים. במידה והעבירה היא עוון, כלומר, עבירה שנקבע לה עונש מאסר מעל שישה חודשים ופחות משלוש שנים, דין המורשע הוא מאסר שנתיים או העונש שנקבע לצד אותה עבירה, בהתאם לעונש הקל מבין השניים.
סעיף 500 מפרט שורת מטרות, שאם לשמן נקשר הקשר, דין המורשע יהיה עונש מאסר שנתיים: למנוע או להכשיל ביצועו של דין או אכיפתו; לגרום נזק לגופו של אחר או לשמו הטוב; להביא לירידת ערך בנכסו של אחר; למנוע או להפריע לאדם להעביר באופן חופשי וכדין נכס שלו בערכו הראוי; להזיק לאדם במשלח ידו; להשיג מטרה אסורה או להשיג מטרה כשרה באמצעים אסורים. יש לציין כי על פי סעיף 499 וסעיף 500, אין הכרח לכך שהעבירה עצמה, שלשמה נקשר הקשר, תבוצע במלואה.
בעבירה זו בוצע שינוי מהותי במסגרת תיקון מספר 39 לחוק העונשין. טרם התיקון, כל אחד מהקושרים היה אחראי לכל עבירה שנעברה בידי קושר אחר בזמן קיום הקשר ולשם קידומו, גם אם היא נעברה ללא ידיעתו או השתתפותו. לאחר התיקון, הוסף סעיף 499(ב) לחוק. הסעיף קובע כי הקושר קשר יישא באחריות פלילית גם על העבירה שלשמה נקשר הקשר או שנעברה לשם קידום מטרתו, רק אם היה צד לעשייתה. בע"פ 1632/95 משולם נ' מדינת ישראל, פורש סעיף זה כך שקושר הקשר אחראי לעבירה שלשמה נקשר הקשר רק אם היה צד לה ובהתאם לתפקידו בעשייתה. כלומר, כמבצע, מבצע בצוותא, מבצע באמצעות אחר, מסייע או משדל.
העבירה בראי הפסיקה:
בע"פ 2796/95 פלוני ואח' נ' מדינת ישראל, הסתמכו המערערים על פרשנות סעיף 499 כפי שהוצגה בפרשת משולם לעיל, וביקשו להשיג על הרשעתם בגין עבירת קשירת הקשר לשם ביצוע פשע, שהיה רצח במקרה זה. שופטי העליון בחנו את טענותיהם אולם לבסוף נקבע, כי כל ארבעת המערערים היו המבצעים בצוותא של עבירת הרצח וקשרו קשר לביצוע הפשע. לכן, ערעורם נדחה.
בת"פ 40176/07 מדינת ישראל נ' טרייגר, הורשע הנאשם בעבירות של שוד מזוין בחבורה וקשירת קשר לביצוע פשע. על פי עובדות כתב האישום, ביום 12.06.07, קשר הנאשם קשר עם שלושה אנשים נוספים לבצע שוד בבית בכפר סבא. החבורה הצטיידה בסכין, כפפות, כובעים וכיסוי פנים. בשעות הלילה הם נסעו לעבר הבית שאותו תכנונו לשדוד. הם החנו את הרכב בסמוך, נכנסו לחצר והתמקמו ליד דלת הכניסה. לאחר זמן מה, פתחו את ארון החשמל והורידו את המפסק. בבית שהתה המתלוננת, שהבחינה בניתוק הזרם החשמלי. היא פתחה את דלת הבית במטרה לגשת לארון החשמל ואז, קפצו עליה חברי החבורה, איימו עליה והורו לה להכניסם לבית. שוטרים שהגיעו למקום למשמע צעקות המתלוננת תפסו את הנאשם בצאתו מהבית. שאר חברי הקבוצה ברחו ונתפסו מאוחר יותר.
זומנת לחקירה במשטרה?
זומנת למתן עדות?
קבלת כתב אישום?
מחפש עורך דין פלילי?