שימוש במידע פנים על ידי איש פנים - גזר דין
ת"פ 33927-11-09
מהו גזר הדין אשר היה ראוי להטיל על אשת פרסום בחברה ציבורית גדולה שהשתמשה במידע פנים על מנת להשיג רווחים מתוך "תאוות בצע"? כיצד ישקול בית המשפט את האיזונים השונים במתן גזר הדין, וזאת לאחר שהנאשמת הורשעה בעבירה של שימוש במידע פנים בידי איש פנים לפי סעיף 52ג' לחוק ניירות ערך?
על פי כתב האישום המתוקן, הנאשמת רכשה ביחד עם בעלה מניות רבות מחברה ציבורית, על בסיס מידע פנים שהיה בידיה של האחרונה בנוגע לעסקה גדולה אשר עתידה להיערך בין החברה לבין חברה אירופאית מובילה. עסקינן בעסקה אשר נחתמה בין החברה הציבורית ובין שותפתה האירופית באפריל 2003. עם פרסום המידע באפריל, "קפצו" מניותיה של החברה באופן משמעותי.
הנאשמת הודתה כי היא מסרה מעת לעת מידע פנים לבעלה בנוגע לעבודתה בחברה הציבורית. כמו כן, היא הודתה כי היא העבירה את המידע הנ"ל על מנת לסייע לבעלה להפיק רווחים על בסיסו. בחודשים מרץ ואפריל 2003, בעלה של הנאשמת רכש מנויות מהחברה הציבורית בשיעור של יותר משלושה מיליון שקלים. לאחר פרסום דבר העסקה באמצעי התקשורת, בעלה של הנאשמת מכר את מניותיו, ובני הזוג הרוויחו כ-700,000 שקלים. כפי שצוין לעיל, הנאשמת הורשעה במסגרת כתב האישום המתוקן בשימוש במידע פנים בידי איש פנים.
הטיעונים לעונש
המדינה ביקשה מבית המשפט לראות בחומרה רבה את מעשיה של הנאשמת במקרה דנא. הודגש כי "שימוש אסור במידע פנים בידי איש פנים" הינו עבירה קשה אשר גורמת לאובדן האמון בשוק ההון ופוגעת בעיקרון השוויוניות המוביל אותו. נטען כי "הנאשמת ניצלה את קשריה ואת מעמדה הבכיר לשם הפקתם של רווחים כלכליים, וזאת תוך שימוש מכוון במידע אודות עסקה שהייתה מהותית ביותר בחיי החברה הציבורית". "מדובר בהפרה אשר גרמה אף לערעור באמון שניתן בעובדת על ידי החברה בה היא עבדה", הוסיפה המדינה. המאשימה טענה עוד כי ההיקף הניכר של המניות אשר נרכשו על ידי הנאשמת ובעלה, הדגים וביטא את רצונם של האחרונים לנצל את יתרונותיה של הנאשמת על פני משקיעים אחרים. לסיכום, המדינה עתרה לגזירת מאסר בפועל, מאחורי סורג ובריח.
מנגד, הנאשמת ביקשה להקל בגזר דינה וזאת מחמת מספר טעמים. בכתב ההגנה הודגש כי לא מדובר בעבירות כה חמורות, כפי שהן הוצגו על ידי המאשימה, וכי הנאשמת הודתה במעשים וחסכה זמן שיפוטי יקר. כמו כן, הנאשמת הוסיפה והדגישה את נסיבותיה האישיות ואת היותה אישה נורמטיבית אשר לא ביקשה "להסתבך בפלילים". זאת ועוד, הנאשמת טענה כי דבר העסקה עשה לעצמו שמועות בתקשורת, והעיתונות הכלכלית בישראל עסקה ביחסים אשר נרקמו בין החברה הציבורית והחברה האירופאית מבעוד מועד.
"הפרה של עיקרון ההגינות והשוויון"
בית המשפט, בבואו לגזור את דינה של הנאשמת, עמד על חומרת מעשיה ועל השלכותיהם על שוק ההון וציבור המשקיעים. "מדובר בעבירות חמורות, הן בשל ההשלכות האפשריות שלהן על המסחר בשוק ההון, והן בגין נסיבות ביצוען", נכתב בגזר הדין, "המחוקק קבע את האיסור על שימוש במידע פנים לשם הפקת רווחים אישיים, וזאת מתוך התפיסה כי שימוש במידע כגון דא מפר את עקרון ההגינות והשוויון של המסחר בשוק ההון, ועלול ליצור יתרונות בלתי הוגנים למשקיעים כאלה ואחרים". בסופו של היום, בית המשפט גזר על הנאשמת מאסר בפועל למשך חצי שנה, אך אפשר לה לבצע את המאסר בדרך של עבודות שירות לציבור. כמו כן, הוטל עליה קנס בשיעור של 220,000 שקלים (או 15 חודשי מאסר תמורתו).
זומנת לחקירה במשטרה?
זומנת למתן עדות?
קבלת כתב אישום?
מחפש עורך דין פלילי?