מהו תסקיר שירות המבחן ומהי משמעותו?
תסקיר שירות המבחן מסייע ליצור הליך של ענישה אינדיווידואלית, ומטרתו לאבחן את אישיותו של הנאשם בפלילים, ולבדוק אם הוא מתאים לטיפול ולשיקום, או האם יש לגזור עליו עונש קונקרטי, בגין ביצוע מעשיו.
אנשים העוברים על החוק ועומדים לדין בגין ביצוע עבירה פלילית, מופנים לעבור תסקיר שירות המבחן, על פי נסיבותיהם האישיות. התסקיר נועד לאפשר לבתי המשפט לקבל תמונה רחבה אודות אורח חייהם של הנאשמים והמניעים לביצוע העבירה, והוא מהווה משקל משמעותי בהכרעת העונש.
מאחר והזמן השיפוטי במערכת בתי המשפט בישראל הינו מוגבל ויקר, התסקיר מאפשר לשופט לקבל מידע רלוונטי אודות הנאשם, באופן דיסקרטי, שלא במסגרת הדיון המשפטי וללא נוכחות קהל. בנוסף הוא נותן הזדמנות לנאשם להביע חרטה על מעשיו, ולהשפיע על גזר דינו.
כיצד מתגבשת חוות הדעת של תסקיר השירות?
תסקיר שירות המבחן נמצא בשירות המדינה, מטעם התביעה, ולא מצד הסנגוריה. הפנייה לביצועו מתבקשת על ידי עורכי הדין של אחד מהצדדים, המאשימה או ההגנה, ואף לעיתים ביוזמת בית המשפט.
חוות הדעת מתגבשת על ידי עובד סוציאלי, המכונה קצין מבחן, שמתמחה באבחון של עוברי החוק ובעבודה טיפולית עמם. קצין המבחן אוסף מידע רחב על הנאשם, החל מבדיקת פרטים טכניים בנוגע לביצוע העבירה הפלילית, ועד לקיום פגישות אישיות עם הנאשם וגורמים רלוונטיים נוספים, כמו בני משפחה, מעסיקים בעבודה, מטפלים שונים ועוד.
לפני תחילת ביצוע התסקיר הנאשם רשאי לקבל תדרוך מעורך דין פלילי המתמחה בתחום. עורך הדין יוכל לכוון את הנאשם, על מנת להגיע להסדר טיעון איכותי ולמתחם ענישה המקובל על כל הצדדים. ההכנה תפחית במידה ניכרת את התרגשות או החששות לקראת התסקיר, ותסייע לנאשם להותיר רושם חיובי.
הנאשם עשוי להשפיע על גזירת עונשו באמצעות התסקיר
התסקיר פותח הזדמנות בפני הנאשם להביע חרטה כנה על ביצוע מעשיו, ולהסביר בפני קצין המבחן מה הניע אותו להסתבך בפלילים. כמו לדוגמה: קשיים כלכליים, מצוקה רגשית, התמכרות לסמים ולאלכוהול, רקע משפחתי קשה וכדומה.
הנאשם רשאי לבקש לעבור הליך שיקומי, כחלק מרכיבי הענישה, כמו השתתפות בקבוצות תמיכה ובסדנאות טיפוליות שונות. בנוסף הוא רשאי לבקש במסגרת התסקיר להימנע מהרשעתו בפלילים. זאת במידה ויוכיח כי הרשעתו תפגע באופן מהותי בעתידו המקצועי. כגון: עיסוק בעבודות ממשלתיות, רצונו להשתלב במשרות ציבוריות, קבלת רישיון לעבודות מסוימות, כמו עריכת דין וראיית חשבון, ועוד.
בתום האבחון מוסר שירות המבחן את מסקנותיו לבית המשפט
בהתאם לפרטים הרבים שנאספו והמפגשים עם גורמים רלוונטיים ועם הנאשם עצמו, עורך קצין המבחן ניתוח קליני של אישיות הנאשם, ומוסר על פי התרשמותו הכללית את מסקנותיו לבית המשפט, ובמקביל הוא מוסר את המלצתו בנוגע לעונש הראוי.
קצין המבחן הינו הגורם היחיד שרשאי להמליץ לבית המשפט על הטלת פיקוח וצו מבחן. כמו כן, הוא עשוי להמליץ לשלב את הנאשם בתכנית שיקומית ראויה, במידה והנאשם נמצא מתאים לכך ומראה נכונות לעבור שינוי, או להמליץ על ביצוע עבודות שירות במקום עונש מאסר מאחורי סורג ובריח, על מנת שלא לפגוע בקרוביו של הנאשם ובפרנסת המשפחה.
מהו שירות המבחן לנוער?
קטינים בגילאי 12 עד 18 החשודים בביצוע עבירות, מופנים על ידי המשטרה לקבלת תסקיר. להבדיל מהתסקיר שנערך למבוגרים, בו הנאשמים נפגשים עם קצין המבחן רק בשלב הטיעונים לעונש, הנער שביצע עבירה פלילית, פוגש את השירות מיד לאחר הגשת התלונה נגדו.
קציני המבחן הללו מתמחים בטיפול בנוער, והם פועלים במסגרת משרד הרווחה והשירותים החברתיים. במסגרת הכנת התסקיר, הקצינים אוספים מידע אודות הקטין מההורים ומבני משפחה קרובים, ממוסדות החינוך, חברים, מטפלים שונים וכדומה, והם מקיימים שיחות אישיות עם הגורמים הרלוונטיים, כולל הנער עצמו.
מטרתם המרכזית של קציני המבחן לנוער היא לסייע לקטינים למצוא מסגרת שיקומית מתאימה על מנת שלא יפנו לדרך עבריינית, וגם לתת את המלצתם לבית המשפט לנוער בנוגע לעונש ההולם.
זומנת לחקירה במשטרה?
זומנת למתן עדות?
קבלת כתב אישום?
מחפש עורך דין פלילי?